Topp 8 dolda pärlor


Vill du uppleva Berlin inifrån och inte bara göra exakt samma som alla andra turister? Då är denna lista för dig!! Här kommer jag att rada upp mina dolda pärlor att göra som jag brukar uppleva på sommaren och våren…


1. Admiralbrücke, Kreuzberg

På våren och framför allt på sommaren, är detta min absoluta favoritaktivitet på vardagskvällarna. Finns ingen känsla som kan slås av att bege sig till Kreuzberg och njuta av livet vid Admiralbrücke.

Ta med något att äta (finns några alternativ för mat i närheten, pizzerian är jättepopulär) och när du väl är framme, finns det en minibutik i kvarteret – köp ett par drickor och hitta en plats att sitta ner.

Det finns två platser som är nice. Antingen sätter ni er på bron, japp sätt er på trottoaren med alla invånare från området, bl.a. gatumusikanter, eller den lilla gräsplätten vid kanalen tillsammans med svanarna. Här kan ni njuta av kvällen och följa solnedgången. En riktigt bra dold pärla att göra i Berlin, hit hittar inte många turister.

Dagtid i Admiralbrücke.

Adress: Admiralbrücke, Admiralstraße, 10967
Tid: alla dagar i veckan, från typ 16/17 på vardagar
Trivia: Bron byggdes 1882

2. Gå till en av stadens stora stadsparker!

Vill du känna lugnet och ta en liten paus från seightseeing? Köp med något att dricka och äta, och bege dig till en stor stadspark i innerstan. Alla parker är olika, inte bara i sig självt. Varje park har en unik kultur eftersom de lokala invånarna i varje område sätter sin egen prägel. Min egen favorit är Volkspark Friedrichshain bland annat för att man kan spela beach volleyboll.

Volkspark Friedrichshain
Den är stadens äldsta öppna park, är 52 hektar och därmed stadens fjärde största. Geografiskt ligger den vid utkanten av Friedrichshain och gränsar till Prenzlauer Berg. Jag gillar den för att den är lagom stor, det finns olika delar av parken man kan hänga i och alla med varsin egen känsla. Tänk på att det brukar finnas småbutiker vid respektive parkentré som säljer mat och dryck. Kan därför vara smart att köpa med något om du vill stanna en längre stund.

Friedrichshain-sidan är den mer livliga – hit kommer alla som vill njuta av musik, vänner, sport, mat och livet. Under en vardagskväll kommer du att hitta följande: kompisar på AW, joggare, kompisar som spelar beach volleyboll, några som läser en bok, andra som går på linbana, familjer som grillar, några som sparkar eller kastar boll, och andra som kastar frisbee. Alla är öppna, om du vill delta är det bara att fråga!

Prenzlauerberg-sidan är det lugnare, fler familjer med barn som vill ta det lungt på eftermiddagen och njuta av den fina omgivningen. På denna sida finns även ett Österrikiskt restaurang-kafé vid en liten damm, sjukt mysigt att sitta och titta på allt som händer. Helt underbart!

Överblick i Volkspark Friedrichshain.

Parken ovan är min favorit men om den ligger för långt bort från dig hittar du säkert en som är närmare på min parklista som också kan erbjuda en skön upplevelse!

3. RAW-Gelände – Det alternativa kulturcentret

Spana in ett alternativt kulturcenter som har flera barer, foodtrucks, konserthallar och ”klubbar”. Det är ett allt-i-allo ställe som är helt underbar under vår- och sommar. Ligger i anslutning till Warschauer S-bahn och har mycket folk i rörelse, en blandning av både turister och invånare.

Det är finns mycket coolt att se och göra, titta på graffittikonst, ett par udda barer att besöka, en och annan usel klubb, en klättervägg, skejtboardrampo, några butiker och ett par uteställen att chilla vid. Jag rekommenderar detta som en för- eller eftermiddagsdagsaktivitet eftersom det finns bättre platser att spendera kvällen på.

Adress: Revaler Str. 99, 10245
Tid: Mer folk i rörelse på helgerna och kvällar
Trivia: Brukade användas som reparationsstation för tåg mellan 1867-1994

En bra inblick i vad som erbjuds. OBS! Videons språk är Nederländska och Engelska.

4. Promenera två populära konststråk

Om man gillar att promenera, titta på arkitektur och titta på konst ska man bege sig till Mitte. På Linienstrasse och Auguststrasse finns en massa små konstgallerior som har olika utställningar varav (nästan) alla är gratis att besöka. I området finns även flera flera kända konstgallerior som har inträdesavgifter, t.ex. KW eller me Collector’s Room.

Om man känner för en liten kulturpromenad och titta på konst utan att betala är detta alldeles utmärkt. Jag rekommenderar att avrunda med att fika på valfritt kafé i närheten, lite dyrt men helt perfekt avslutning!

Mondern konstutställning på me Collector's Room på Auguststrasse, Berlin
Utställning ”Beyond”. Foto: me Collector’s Room

5. Upplev festlivet – Barer & klubbar

Besök en av stadens många barer och klubbar som har öppet till väldigt sent varje vardag eller 24/7 på helgerna. Mina favoriter är beroende på vad jag vill få ut av kvällen, ibland vill jag ha en lugnare kvällar och ibland mer fart. Jag delar olika förslag så får ni känna av själva:

Barer
– Club de Visionare, Kreuzberg
Är inte en riktig klubb utan det är en utomhuslounge byggd bland träden och kanalen, med trägolv längs hela ytan. Bra stämning, bra musik och enkelt att träffa och prata med andra. Är bra att starta kvällen på för att sedan dra vidare till en till bar eller klubb. Det brukar vara rätt mycket folk på fredag och lördagskvällarna. Man kan även äta pizza här om man stannar väldigt länge!

Adress: Am Flutgraben, 12435
Tid: Kvällarna, på fredag och lördag kan det bildas korta köer efter 22:00
Trivia: Känd för musiken inom genre minimal

Pris: 5-10€ beroende på säsong och tid, prisvärt vid 5-7€

– Birgit & Bier, Kreuzberg
Är en blandning av klubb, utomhuslounge, bar, biergarten och restaurang. Väldigt nice om man inte riktigt vet vad man vill göra, eller kanske inte riktigt vill gå all-in men ändå va runt klubbkänslan. Denna är cool, du kan välja att slappna av eller gå all-in. Du kan dricka, äta, dansa till techno eller hiphop, och spela pingis. Det är en avslappnada stämning på stället, du kan blanda mellan att hänga ute och inne, och även äta. Soft kväll!

Adress: Schleusenufer 3, 10997
Tid: Eftermiddag- och kväll på vardagar för att hänga. På helgerna är det mer fart redan på dagtid, beroende på festen.
Pris: 5-7€ för chill; 10-15€ för klubb

– Beach Park 61, Kreuzberg
Gillar du att titta på Beach volleyboll? Då ska du defintivt besöka denna volleybollpark. Här spelas det flitigt volleyball under säsongen (april-sept). Riktigt nice att bara ta nått att dricka, något litet att käka (korv, pizza och dylikt säljs) och titta på när folk kommer för att spela beach volley. Många är väldigt bra!

Detta ställe ligger väldigt nära BRLO Brwhouse – tipset nedan, så det går att kombinera.

– BRLO Brwhouse Gleisdreieck, Schöneberg
Är ett riktigt nice ställe att vara ute på under varmare dagarna. Det är ett ställe för den som gillar craftbeer och något unikt. Det är en mix av restaurang, bar, openair lounge och sköna standstolar att chilla på. Området är byggt av 38 containers, vilket är sjukt häftigt! Från början av våren sätter de upp en tillfällig utomhusbar, har trevlig personal och mycket schysst stämning.

Adress: Schöneberger Str. 16, 10963
Tid: Bara på våren och sommaren.
Trivia: De har bara tillåtelse att ha detta under några år. Passa på!

– Klunkerkranich, Neukölln
En omåttligt populär rooftopbar. Det är bra stämning, bra priser men framför allt en riktigt bra utsikt över hela staden. Man måste gå genom ett bilgarage och sedan promenera upp sista biten. Väl framme möts man av schysst inredning, trägolv och god stämning. Vid solnedgång är det populärt men också riktigt nice! De brukar även köra jazzkvällar i paviljongen ibland. Observera att om ni är här på kvällen så blir det blåsigt, ta med en jacka.

Adress: Karl-Marx-Straße 66, 12043
Tid: Eftermiddagarna på vardagarna, och hela dagen på helgerna. Va där i tid så slipper ni köa.

Pris: ca 3-5€
Trivia: Ligger ovanpå ett köpcentrum

– Pratergarten, Prenzlauer Berg
Är en väldigt trevlig biergarten i Berlin. Skönt att gå dit under en varm vår- eller sommarkväll och bara hänga, ta in stämningen och chilla. Det är enkelt, mat, drickao ch bänkar. Finns många bra restauranger i närområdet så det brukar vara en bra plats för efterhäng. Det är många människor i alla åldrar här, många afterwork-folk och många från närområdet. Alla är sociala, så sätt er nära andra och lär känna andra!

Adress: Kastanienallee 7-9, 10435
Tid: Vardagseftermiddagar- och kvällar
Trivia: Aktiv sedan 1837

Klubbar
Berlin’s nattliv är väldigt populärt och rankas som ett av de bästa i världen. Klubbscenen är särskilt känd för sin techno som du kan du festa till hela natten eller hela helgen. Berlins nattliv är olikt något annat du upplevt. Upplev värderingarna frihet och öppenhet, och ha samtidigt väldigt roligt. För dig som vill festa som en Berlinare listar jag nedan mina två favoriter. Observera att det tyvärr inte finns några bra hiphop eller rnb-klubbar i staden, det är techno som är i fokus!

Sisyphos, Rummelsburg
Min absoluta favoritklubb i staden. Att komma in är svårt och köerna långa (2-4 timmar) men det är värt det om du kommer in. Det är fokus på techno här. Den här klubben är som en minifestival, du hittar aboslut allt du vill ha! Fest, kafé, pizzeria, lägereld, en liten damm, en jacuzzi och en strandbar. Bästa stämningen, socialt och jättetrevligt. När de väl har öppet, är det öppet hela helgen.

Trivia: Det går att köpa tandkräm och tandborste om det behövs!

Kater Blau, Friedrichshain
Min nummer två i staden. Enklare att komma in i och stämningen är väldigt social. En lite mindre klubb och i stort sett bara 1 dansgolv, behövs egentligen inte mer. De har många trevliga uteplatser att sitta på så många kommer hit för att träffas och umgås med andra. Finns en båt man kan sitta i! På sommaren kan man käka pizza!

Trivia: Klubbägarna har ägt flera superpopulära klubbar tidigare, men i takt med stadens utveckling behövt lägga ner och flytta. Detta är tredje försöket!

Läs även min artikel om klubbkulturen. Artikeln hjälper dig förstå kulturen och ökar dina chanserna att komma in genom mina insidertips!

6. Teufelsberg – Berlin Spy Station

Detta är riktigt coolt! Det är en före detta NSA spionstation som användes under kalla kriget, byggt ovanpå en f.d. nazisthögskola. Ytterliggare en intressant detalj är att det är byggt på en kulle ca. 120m över havsnivån, fylld med skräp från andra världskriget motsvarande 400’000 bombade hus. Häftigt?!

Idag är det ett utomhus kulturplats, med yta för gatukonst och grafitti. Man får även chans att gå upp i en av dessa kupoler med utsikt över delar av Berlin.

Bra video om vad som komma skall om ni besöker!

Tyvärr ligger det en liten bit utanför innerstaden men det åker pendeltåg dit (ca. 20 min från Alexanderplatz) och sen är det en trevlig promenad upp genom skogen. Jag fullkomligt älskar detta ställe! Ännu en riktigt dold pärla att göra som få turister mäktar sig till i Berlin.

Pris: ca. 5-10€
Trivia: Namnet översätts till ”Djävulens berg”

7. Landwehrkanal – Promenera längs kanalen

Ta en promenad längs Landwehrkanal antingen i Kreuzberg eller vid Zoologischer garten.

Kring Kreuzberg hittar du dessutom flertalet restauranger, kaféer och barer längs vägen om du känner för det. Spana in min att göra lista för stadsdelen så kan du kombinera aktiviteterna. Det är många som gillar att sitta längs kanalen och bara hänga, vilket är det jag brukar göra. Ta med en dricka eller något att äta och häng vid kanalen. Underbart enkelt!

Vid Zoologischer garten kan du promenera ner till kanalen, då får du möjligheten att skymta några av djuren i zoo:t eller så väljer du att gå på andra sidan kanalen och då är du närmare Tiergarten som är en jättestor park (som inhyser monument och ett litet kafé). Promenaden längs kanalen är underbart soft, särskilt om man bara vill slappna av. Det är mindre människor här än i Kreuzberg.

8. Slappna av vid en strandbar med utomhuspool

Slappna av i Badeschiff eller Hoppetosse, på vardagskvällarna är Badeschiff en ”strandbar” med en utomhuspool som man kan hoppa in i (finns plats att byta om). Skön och avslappnad atmosfär mitt i denna pulserande stad. Man får även möjligheten att känna på sanden om man uppleva känslan av en strand. Fantastiskt! Finns även goda hamburgare att köpa på plats.

Badeschiff en utomhuspool i centrala Berlin där man kan slappna av
Reseguiden Berlin på Badeschiff under en kall sommardag. Foto: Javin Jahangir

På fredagar brukar de öppna upp Hoppetosse som är ett gammalt fartyg omgjort till en bar/klubb. Här kan man sitta på toppen och bara hänga eller dansa i mitten på kvällarna.

Adress: Eichenstraße 4, 12435
Tid: Vardagar, när som helst. Jag brukar undvika det på helgerna eftersom det kan bli smockfullt när det är varmt och alla vill bada.
Trivia: Utomhussimbassäng i floden!