Topp 5 att göra i Berlin


Berlin är en speciell stad – hit kommer man inte för att se, utan uppleva! Varje enskild stadsdel har sin egen identitet och kulturella profil. Det är en av anledningarna till att jag älskar staden, det känns som att vara i olika städer. Helt fantastiskt!

Jag erbjuder en alternativ reseguide som inte fokuserar på det vanliga utan kulturen – det som gör staden underbar. Därför vill jag att besökare får uppleva det trendiga och det boende gör. Nedan listar jag mina toppaktiviteter som består av livemusik, konst, utomhus- och nattliv, loppisar, kaféer och restauranger efter respektive stadsdel.


Friedrichshain

Här finns verkligen allt att göra för den som vill utforska kultur, konst, mat, utomhusliv och nattliv! Nedan är en den komprimerande versionen av mina topptips. För den som vill ha fler alternativ med en utförlig inblick och guide om stadsdelen, kan klicka här.

Trivia: Området är en del av forna östberlin!

Livemusik

Staden lockar väldigt många artister, stora som små. Jag älskar att lyssna på de okända, de som bygger upp en karriär. Därför tipsar jag om två barer som bjuder in intressanta artister. Besök Artliners eller Bar Bobu!

Små barer som har billiga drinkar och små scener. Hit kommer bara de som verkligen älskar musik, dricka och hänga. Fantastiskt!

OBS! Väldigt rökfyllda barer.

Konst

Det är lite skralt med alternativ i stadsdelen, men på Urban Spree brukar de ha utställningar. Alternativet är att gå till RAW-Gelände för att titta på grafitti.

Gatukonst av en karp och humla i RAW Gelände i Friedrichshain, Berlin
Gatukonst i RAW Gelände. Foto: Reseguiden Berlin

Utomhus- och nattliv

Det finns jättemånga bra alternativ i stadsdelen och allt beror på vilken vibe man är i och vad man önskar att uppnå för kvällen. Nedan följer ett par alternativ.

Chillaktiviteter
Volkspark Friedrichshain
Den äldsta parken i staden som inhyser allt. Köp med takeaway, dricka och häng i parken. Här samlas många olika typer, allt från atleter, volleybollspelare, musiker, till andra som bara vill ha kul.

Holzmarkt eller RAW Gelände
Båda är utomhuskulturcenter. Här kan man äta, hänga, träffa andra, njuta av lite konst eller ta en billig dricka. På Holzmarkt är det särskilt soft att sätta sig vid floden och på kvällen finns en lägereld som man samlas vid, mysigt!

Loppis på söndagar
Är populärt och det finns två nära varandra. Boxhagener Platz Flohmarkt och RAW Gelände Flohmarkt. Det är trevligt att bruncha innan, promenera runt, köpa något och sedan fika i närheten. De är öppna till ca. 15/16.

Barer och klubbar
Dachkammer
Är en bar på Simon Dach Strasse, som är byggd som ett stort vardagsrum på två plan. Det blandas vintagesoffor med stolar, små rum med många platser för att hänga.

Fitcher’s Vogel
Är en bar på Warschauerstrasse med enkel inredning, gammaldagsmöbler, bra priser, trevlig service och skön stämning. Finns ett foosballbord!

Kater Blau
Är stadsdelens bästa klubb! Riktigt bra stämning, riktigt bra technomusik men svårare att komma in i. De har 1 riktigt bra dansgolv, behövs inte fler. Väldigt social klubb, eftersom det finns många ytor att träffa andra på, bland annat en båt!

Festbesökare som köar för att festa på klubben Kater Blau, näst bästa klubben i Berlin.
Gamla Entrén, från 2017. Foto: Reseguiden Berlin

Süss war Gestern
Är relativt enkelt att komma in i och har avslappnad miljö med loungefeeling i vissa rum. De har 3 dansgolv (techno, pop och 80-tals) och är ett vanligt val för kvarterets boende. Hit kommer man om man bara vill festa i 1-2 timmar, eller som vi i Berlin säger en ”lugn” kväll.

Kaféer och restauranger

Jag tycker inte att det finns samma fikakultur i Berlin som hemma i Sverige. Jag listar två intressanta kaféer och två bra restauranger plus en gourmethamburgare.

Milch & Zucker
Är ett rent och trevligt café som har trevlig meny samt bra kaffe till rimliga priser. Många som kommer hit för att jobba på sin laptop, men ändå mysigt.

Macondo
Är ett mer Berlin-aktigt kafé, vintage möbler, lite mörkt-mysig stämning och inte bra kaffe. Det är däremot supermysigt!

Seoulkitchen
Är en koreansk restaurang som har väldigt bra mat, bästa koreanska jag varit på. Deras bi bam bap är utomordentligt bra! Väldigt prisvärd lunchmeny, då det dessutom är billigare.
Pris: 8-15€

Iro Izakaya
Är en relativt ny japansk restaurang som erbjuder mer av det japanska köket än sushi. Det är tapas style och hög kvalité på maten, passar bäst om man är 2 eller fler. Är lite dyrare än Berlinstandard, men helt klart värt det!
Pris: 10-15€

Burgeramt
Om man vill äta en bra gourmetburgare, finns de här. Detta ställe tillhör min topp 5 i staden. Bra kvalité, bra alternativ, bra storlek och bra priser.
Pris: 7-10€


Kreuzberg

Kreuzberg består av två delar – det fina och det hippa. Jag har mestadels spenderat min tid i det senare eftersom det finns så mycket mer att göra och till billiga priser. Det erbjuds också många alternativa inredningar och platser. Vill du läsa en mer utförlig insiderguide, klickar du här. Nedan har du min komprimerade version!

Trivia: Området är präglat av turkiska invandrare som bott här sedan 60-talet.

Livemusik

Kreuzberg har fokus på små- och mellanstora salonger för sina konserter, vilket lockar många andra typer av artister än till de allra största salarna. Bjuder även på mer intima konserter.

Spana in Lido – de brukar erbjuda en konsert nästan varje kväll och det det brukar vara billigt (8-20€), i sin före detta biosalong-numera-konserthall.

Fullt ös på Lido. Foto: @adam_parent

Vill man spana in en bar/konsertsalong, tar man sig till Madame Claude. De har konserter för lokala eller små artister och erbjuder därtill en väldigt skön bar som har väldigt rolig inredning.

Japp, det ser verkligen ut så på Madame Claude. Foto: @valentina.cipriani

Konst

KÖNIG Galerie, är coolt, byggnaden är riktigt intressant och det är gratis att gå på deras utställningar. De byter utställningar då och då, så spana in deras hemsida eller instagram.

Ute- och nattliv

Kreuzberg erbjuder mer än du någonsin kan genomföra på en sommar, jag lovar. När du går på ett event, så missar du minst 10 andra du också vill gå på. Trots det har jag ett par favoriter för er.

Chillaktiviteter
Görlitzer Park
På vår- och sommaren lätt en av de bästa parkerna. Den är mindre än de andra så människorna är mer koncenterade vilket gör synergin bättre. Många musiker på plats. Köp med något att dricka eller äta, och bara häng!

Admiralbrücke
Min absoluta favoritaktivitet, men något jag bara gör 2-3 gånger på sommaren. Här samlas man kring en bro för att sitta, dricka, hänga, prata, umgås och njuta av vädret, gatumusikerna och friheten.
Tid: från kl 16.

Landwehrkanal
Promenera längs kanalen med en dricka i handen eller ta med takeaway och sätt dig vid kanalen. Går att kombinera med Admiralbrücke!

Badeschiff
Häng vid en strandbar eller bada i deras utomhuspool. De erbjuder även hamburgare och skön musik. (Spana in Club de Visionaire som är i närheten, se nedan).

Treptower Park
Från Badeschiff kan man promenera längs floden och genom parken (som tekniskt sett inte tillhör Kreuzberg, men ändå). En väldigt fin och stor park, inklusive en minnesplats för Sovjets fallna soldater från andra världskriget.

Party vibe
Mano Café
Är en unik bar, deras inredning är inspirerad av en trädgård och erbjuder dessutom en säng att sitta på.

Madame Claude
Är ytterliggare en unik bar, deras inredningen är upp- och ner. Saker sitt uppe i taket. De arrangerar även konserter många kvällar, så här kan man kombinera aktiviteter.

Foto: @valentina.cipriani

Club de Visionaire
Det är en loungeliknande ”klubb” som är utomhus, väldigt nice att hänga här under vår- och sommar.

Prince Charles – för den som gillar house och hiphop, är detta ett bra klubbalternativ. De brukar ha olika temafester, spana därför in schemat i förväg. Stort utomhusområde och två dansgolv. Bra fester!

Ritter Butzke – har en gång varit en av mina favoriter, men har succesivt blivit populärt bland turister. Det är trots det fortfarande en riktigt bra klubb för en nybörjare. Den ger fortfarande en bra inblick i klubblivet och är enkelt att komma in i.

Kaféer och restauranger

Five elephant
Erbjuder ett av stans bästa kaffe då de hämtar in kaffebönor från många delar av världen. De har ett fokus på miljövänlighet och erbjuder bra pajer samt cheesecake!

Kaffeekirsche Roastery
Anses också vara ett av stans bästa, har fin inredning i en stor lokal och erbjuder även bakelser. Trevlig personal och bra priser. Man kan även köpa hem kaffepaket om man önskar.

Knofi
Turkisk restaurang som erbjuder mat i tapas style eller huvudrätter. Det är generösa portioner till bra priser och hög kvalité på maten. Mycket smak i maten, väldigt gott!

Santa Maria
Mexikansk restaurang som har relativt standard meny men riktigt bra mat. Jag älskar deras quesedillas och drinkarna är billiga. Brukar va 10-15 min kö på kvällarna, reservera innan.

Burgermeister
Stans mest prisvärda gourmetburgare. Inte den bästa, men helt klart mest bang for buck. Cheeseburgaren kostar ca. 5€ och lägg till chilli cheese fries, så har du en fullgod måltid.