Att göra i Berlin weekend på rätt sätt – Del 1, 4 dagar

Berlin har de senaste åren blivit ett populärt resemål och staden växer så det knakar. I takt med det ökar även antalet billiga direktflyg från Norden och antalet turister som kommer till Berlin för en weekend. Jag vill hjälpa er undvika turistfällorna och lägga upp en plan på vad man kan göra under ca 4 dagar i staden.

I den första delen av detta inlägg lägger jag upp en plan för ca 4 dagar, i del två har jag lagt upp en plan för ca 3 dagar, som ni hittar snart.

Mitt första tips är att boka returresan på måndag morgon eller åtminstone söndagsnatten. Anledningen är att Berlinare tar vara på söndagen väldigt väl! Missa inte den chansen! Det är ingen överdrift!!

Lång Berlin weekend – från Torsdag till Söndag/Måndag

Om ni bokat en längre helg i Berlin är det utomordentligt bra jobbat. Staden har jättemycket att erbjuda och ju längre man stannar desto bättre. Mina tips grundar sig i en mix mellan cool seightseeing, en inblick i de 5 mest populära stadsdelarna, bra restauranger och aktiviteter som jag gör när det är bra väder.

Första kvällen – Käka vietnameisiskt eller gourmetburgare och barrunda i Neukölln

Till middag föreslår jag antingen Vietnamesiskt eller Gourgmetburgare, båda i Neukölln. Alternativ 1 är Hamy Café som erbjuder en av stans kanske allra mest prisvärda vietnamesiska menyer. Priserna börjar från 4.90€ och erbjuder trots det fullgoda middagsmenyer i form av pho, ris- och nudelrätter (finns vegan, vegetarisk och kötträtter). Alternativ 2 är att käka en bra gourmethamburgare på Berlin Burger International, enkelt och gott. Det är ett litet ställe som erbjuder en av stans bästa hamburgare i olika varianter för veganer, vegetarianer och köttätare (190-grammare) till bra priser från 8€ – missa inte att dela på en chilly cheese fries, mums!

När ni käkat er mätta föreslår jag att ni känner av stadsdelens puls i en bar. Neukölln har en av stans mest funkiga lokaler och förmodligen billigaste priser. De flesta inreds enkelt med vintagemöbler och har relativt mörk ljussättning. Kring området mellan Weserstrasse och Sonnenallee är det lätt att snubbla in på en bra bar.

Här är 2 alternativ för barer: Vater Bar in Neukölln eller Schillingbar som ligger ca 5-10 minuters promenad från restaurangerna ovan. Väldigt enkla barer, bra priser och fri klädsel, så det är enkelt att hoppa runt till andra barer om man orkar efteråt.

Fredag – Guidad tur, god mat, kanal, bar och klubb i Friedrichshain-Kreuzberg

Börja dagen med att gå på en alternativ walking tour som startade 2006. Deras fokus är på subkulturerna i staden och skippar därför de stora turistmålen. Touren tar ca. 3 timmar, du behöver ett åkkort för kollektivtrafiken och börjar i Alexanderplatz vid Starbucks. Denna är bra för att få inblick i det som gör staden, nämligen alla subkulturer. En tur börjar kl 11 och en kl 13, ta den som passar bäst.

Beroende på när ni avviker skulle en fika kunna passa kring Boxhagener Platz. Det finns en uppsjö av trevliga kaféer att välja mellan, några trevliga alternativ: Silo Coffee eller Neumanns Café .

Att hänga kring området är ganska trevligt då det finns en liten park och områdets ”shoppingstråk” ligger längs Wühlischstraße om man vill titta förbi några självständiga butiker eller secondhand-butiker.

För eftermiddag/kväll föreslår jag att ni mumsar på ett av stans bästa koreanska restauranger – Seoul Kitchen. Deras bi bam bap med biff är den bästa jag vet. På kvällarna kan det bli fullt, så det är smart att reservera i förväg.

En kort promenad från restaurangen ligger en ganska skön bar – Fitcher’s Vogel, som också finns på min topplista över barer i Berlin. Det är en bra start på kvällen med bra stämning, bra priser och en bra inblick i Berlin’s nattliv. För att gå vidare skulle jag ta mig till Primitiv bar och/eller Dachkammer som ligger ca 5-10 minuters promenad iväg. Barer i området är öppna till ca. 04-05 och om man önskar att hoppa runt bland fler barer så kan ni spana in min topplista för fler tips.

Berlins klubbliv är känt för techno och vill man börja denna Berlin weekend med en ordentlig klubbnatt går ni till Sisyphos, som är min absoluta favorit i staden. Huvudrummet är en f.d. lagerlokal och att festa på Sisyphos är som att gå på festival – stort utomhusområdet, massa folk i rörelse, kafé osv!! Den är dock inte öppen varje helg (kolla deras Facebook). Om det är stängt kan ni gå till Kater Blau som är min nummer två i staden. De har grymt bra musik, sjukt bra stämning och ligger vid floden. Vill man ha en lugnare klubbkväll kan ni gå till Suss war Gestern, som är en liten områdesklubb med 3-4 dansgolv med olika musikstilar i Friedrichshain. Missa inte mitt inlägg om Berlins klubbliv och klubbkultur inklusive tips på hur man kommer in, läs här.

Lördag – Soft dag med brunch och kultur, het kväll med bar och klubb i Mitte & Kreuzberg

Eftersom många festar sent in på natten på helgerna är det vanligt att brunch erbjuds fram till ca kl 14/15. Därför har också en brunchkultur växt fram i staden, där väldigt många kaféer erbjuder brunch eller frukost till överkomliga priser (ca. 8-13€), väldigt praktiskt när man är seg och trött.

Börja dagen med en brunch på Café Fleury (U-Rosenthaler Platz) eller Father Carpenter (U-Weinmeisterstrasse), som ligger i ett fint och vibrerande område i Mitte med fokus på shopping och kaféer. Café Fleury är ett litet franskt kafé som även erbjuder brunch på helgerna med färska råvaror och goda oster. Father Carpenter, ligger i skymundan i en innergård och erbjuder säsongsvarierande menyer till bra priser. En väldigt stilren inredning och god kaffe!

Efter brunchen föreslår jag två alternativ, antingen en shoppingrunda och/eller konstgallerior. Allt ligger nämligen väldigt nära varandra och vad vore en Berlin weekend utan shopping och kultur? För att spana in konstgallerier promenerar ni till Auguststrasse och Linienstrasse, och går längs de två gatorna. Här finns flera av stans mest kända konstgallerior samt många mindre gallerior med gratis inträde.

När ni känner er färdiga med kulturen, kan ni ta en shoppingrunda längs Weinmeisterstrasse, Rosenthalerstrasse och Neue Schönhauserstrasse. Butikerna ligger utspridda och inrymmer de flesta stora varumärken som vill synas på en av de mest kända shoppingendistrikten i Berlin.

När ni är klara tar ni tunnelbanan (U8) till Kottbuser Tor i Kreuzberg. Stadsdelen är känd för att vara erbjuda allt det trendiga till bra priser. Pulsen vibrerar i princip varje dag! Ni fortsätter lördagen på bästa sätt med bra gourmetburgare, något att dricka och häng längs den ljuvliga kanalen. Vid Kottbuser Tors tunnelbana ligger ett väldigt populärt hamburgareställe – Burgermeister (om ni är hungriga efter brunchen är detta en väldigt prisvärd gourmetburgare). Missa inte deras chilly cheese fries, den är fantastisk god!

Om ni inte är helt redo att äta än, kan ni ta något att dricka eller en kaffe och dra ner till Landwehrkanal, som är vackert att promenera längs och hänga kring. Min favoritplats är Admiralbrücke, som är en helt underbar plats med musiker och folk på gatan!

En inblick till kulturen kring Admiralbrücke.

Beroende på hur ni känner kring hamburgaren, så finns det riktigt bra alternativ i området för kvällsrestauranger. Om ni är kvar vid kanalen, föreslår jag Defne som är en autentisk turkisk restaurang (inte snabbmat). Den finns med på min topplista över restauranger i staden och erbjuder väldigt goda kött- och vegrätter. Ett alternativ som ligger precis bredvid är Zola, som uppges vara stans bästa Italienska pizza (jag har tyvärr inte kunna prova pga. mjölkallergier). Båda drivs av personer som flyttat från respektive hemland vilket gör en otrolig skillnad!

För att maxa er Berlin weekend vill jag tar er ut på ännu en bra utgång. I Kreuzberg finns många funkiga barer som erbjuder bra atmosfär och perfekta starten på kvällen. Börja med att gå till Multilayerladen som är en ovanlig bar, med intressant inredning och bra priser. Därefter kan ni ta er till Mano Café, som är en av mina absolut favoritbarer i Kreuzberg. Inredningen är som en trädgård och det är bra vibe med skön musik. Vill man fortsätta med en till bar kan man spana in Café Luzia, som på fredag och lördag brukar vara en bra plats för pre-drinking. De har alltid väldigt bra musik!

Känner man sig inte färdig och vill fortsätta maxa sin weekend i Berlin är det klubbar som gäller. Om Sisyphos var stängt och ni redan gått till Kater Blau, så kan ni läsa vidare, om inte är det fortfarande något av de två som står högst upp på listan. Ett annat bra alternativ att spana in är :// about blank, som har ett schysst utomhusområde, två dansgolv och brukar arrangera bra fester som ofta sträcker sig till dagen efter. Om man inte kommer in dit kan man försöka sig på Zur Wilde Renate som ligger en kort promenad ifrån, också den en technoklubb som är uppbyggt som en stort hem med trevligt utomhusområde.

Söndag – Lugn dag i Prenzlauer berg med brunch, parkhäng och middag

Sista dagen är ett bra tillfälle att slappna av, äta gott, vistas utomhus och chilla – det är stadsdelen Prenzlauer Berg perfekt för. Stadsdelen, som låg i det forna Östberlin, är den som gentrifierats mest de senaste åren och idag en plats för väldigt många kaféer, restauranger och kultur.

Börja därför med en brunch på en av många bra ställen. Mina två favoriter är Café Krone – ett litet kafé och väldigt populärt ställe som har hög kvalité, eller Butter som erbjuder en brunchbuffé – stort urval av tillval och stort utomhusområde att sitta och slappna av vid.

Promenera runt i stadsdelen och spana det forna östtyska finområdet. Arkitekturen är väldigt vacker och området är idag fyllt av människor som tillhör den övre medelklassen, så det är rent och prydligt till skillnad från andra stadsdelar. En riktigt cool grej att spana in är minnesplatsen för Berlinmuren. De har bevarat en liten del av muren för att ge en inblick i hur det såg ut när muren fanns, inklusive det vakttorn som fanns på plats. Bredvid har de byggt ett högre torn som man går upp för och får en överblick. Det finns även ett litet museum med berättelser och historisk information från tiden före, under och efter muren. En bra lärdom om varför vi inte borde bygga fler murar oss emellan!

Därefter är det dags att gå till Mauer Park men innan rekommenderar jag en väldigt bra kaffebutik för kaffeälskare – Bonanza Coffee Heroes, som är omåttligt populärt i närområdet. Om ni letar efter något kallare finns en liten Späti mittemot, där alla köper något att dricka innan de går till parken.

Söndag är informellt park- och kulturdagen i Berlin, därför det är packat i Mauer Park – det kryllar av musiker, kulturutövare, turister, invånare och allt. Musik står högt upp på dagordningen. Från klockan ca. 15/16 brukar det arrangeras en känd Söndagskareoke vid amfiteatern under våren och sommaren, håll utkik på deras facebook. Det är ett måste för den som är i Berlin på en solig söndag. Spana in mig när jag sjöng inför 1000 pers 2017, helt klart ett av det coolaste jag gjort!! Observera att det numera görs försök att kväsa kulturen på den här parken pga. bullerregleringar, så passa på att uppleva parken innan den förändras för mycket eller i värsta fall försvinner helt.

Jag på scen, Mauer Park, 2017.

Jag föreslår middag någonstans längs Kastanienalle eftersom det finns många bra val, främst inom asiatiska kök. En av mina favoriter är en autentisk japansk restaurang, KYO Grill. Funnits i ca 2-3 år och är lite dyrare än andra på gatan men det är gott, riktigt gott. Vill man käka sushi finns flera bra alternativt längs gatan, bl.a. ZAZA och om man vill käka Libanesiskt tar man sig ner till Babel – också omåttligt populärt och gott!

Om ni vill fortsätta med en lugn kväll rekommenderar jag live musik i en bar, det är nämligen en av mina favoritaktiviteter. Ett av mina insidertips i Prenzlauer Berg är att spana in Speiches Rock and Blues Kneipe, det är en liten rock/blues bar som mestadels lockar lokala invånare. Alternativt kan man betala (ca 15€/person) och lyssna på jazzmusik på b flat Jazz Club kring Hachecher markt/Alexander platz, ofta börjar föreställningarna klockan 21 på söndagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s