Kort om Berlins klubbkultur


En stor anledning till varför många älskar, verkligen älskar Berlin, är Berlins klubbar! Mycket tack vare sin techno och jag kan garantera dig, den är absolut top notch! Allting är på plats, väldigt skön inredning, väldigt skönt folk, väldigt bra stämning, väldigt bra priser, otroligt bra ljudsystem och öppet hela helgen. Jag vill dock flagga för att Berlins klubbkultur skiljer sig från Sverige och andra delar av världen. Läs vidare för några insidertips!


Berlins klubbscen är bra, den är riktigt riktigt bra! Berlins nattliv har många gånger rankats som ett av de bästa i världen och flera av klubbarna lockar världens allra bästa DJs. Men för att verkligen få ta del av nattlivet är det bra med några insidertips så att man inte stoppas redan innan man kommer in eller kommer dit alldeles för tidigt.

Det är nämligen inte ovanligt att turister har svårare att komma in på de bästa klubbarna oftast för att de inte känner till klubbkulturen. Det är enkelt att bli sur över att Berlin, som är så känd för frihet, stöter ut andra kulturer när det kommer till nattlivet. Helt förståeligt men det finns en anledning och det märker du när du väl är inne i klubben.

Öppet 24/7 på helgerna

Vi börjar med det bästa först, nämligen öppettiderna. På helgen är det open-end på de flesta stora klubbar, dvs. de öppnar på fredag natt och stänger på måndag morgon när de sista dansat färdigt.

Billiga priser och generösa öppettider kan vara en farlig kombination för många. Man dricker sig helt enkelt för full och missar att njuta av festen. Mitt tips, drick måttligt över hela kvällen och varva med vatten. Det är inte bråttom med att dricka, baren stänger inte, så ta det lungt!

 • Inträdesavgifter, ca 15€ + 2€ för garderob
 • Öppet hela helgen, 24/7
 • Billiga priser i baren

Klä dig avslappnat, kom i sneakers

I Stockholm är det prydligt och fint som gäller, i Berlin är det mer eller mindre motsatsen. Det är viktigare att vara sig själv, att vara avslappnad och framför allt inte klä upp sig (för fint). Staden har länge ogillat kapitalism och även klubbarna speglar detta, så klä inte upp dig! Tjejer, detta är er chans, dansa loss med avslappnade fötter!

 • Sneakers blir aldrig fel
 • Casual, crazy eller trash funkar alldeles fint
 • Inte pumps/finskor
 • Inte finklädd/kostym/fodral- eller cocktailklänning

Festen börjar kl 03:00

De börjar sent här, ungefär när allt är stängt i Sverige. Passa på att ta en tupplur innan du går ut för kvällen för det kommer att behövas. De bästa DJs börjar spela ca kl. 03 och fortsätter sedan fram till ca. kl 07-08. Det är viktigt att veta så att ni inte kommer till en stängd klubb tidigt på fredagen eller när köerna är alldeles för långa. Försök att komma in i klubben innan 03.

 • Köerna är som längst mellan 02-04.30, ca 2h-4h på flesta ställen.
 • Lättare att komma in runt 00-02 (men stämningen kan vara tråkig tills ca 03) eller efter 04.30
 • Stämningen är som bäst mellan kl. 03-07 då dem bästa DJs spelar

Hur ni kommer in..

Det viktigaste av allt är att ni är er själva och inte försöker vara någon ni inte är – jag menar verkligen det på riktigt!! Berlins klubbar har duktiga bouncers, de är duktiga på sitt jobb och vet hur man får in rätt personer för att ha rätt stämning för kvällen. De ser rakt igenom falska människor!

 • Va dig själv!! Försök inte ljuga, t.ex. prata inte tyska om du inte kan
 • Ibland ställer de väldigt enkla frågor, mest för att se om du är nervös eller inte. Va bara ärlig, har alltid funkat för mig.
 • Enklare att komma in ensam eller små grupper, max 2-3 pers (i värsta fall 4)

Anledningen till att stora grupper inte släpps in är för att techno inte är något man dansar till i stor grupp, det tar bara upp en massa yta på dansgolvet.

Respektera kulturen på insidan

Klubbarna är en fristad för många på väldigt många sätt. Därför tycker jag och uppmanar er att också respektera det. Det är inte en plats att döma andra utan respektera varandras friheter.

 • Respektera kulturen! Klubbarna är en fristad.
 • Ta inga bilder, ingen IG, ingen snap-trams.
 • Ha kul! Njut! 🙂

En reaktion till “Kort om Berlins klubbkultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s