Njut av Berlins bästa parker


Staden erbjuder flertalet parker inom centrala Berlin, vilket är väldigt ovanligt för stora städer och framför allt huvudstäder. Det är något som invånarna uppskattar och parkerna används frekvent till olika aktiviteter. Det är inte alls ovanligt att bege sig till parkerna på vår- och sommarkvällarna på vardagarna och framför allt på söndag, som är lite av en ”park dag”. Nedan beskriver jag kort om de mest populära parkerna för invånarna.


Treptower Park

En massiv park, går delvis längs floden Spree, och har även en minnespark för fallna soldater från Röda Armén under andra världskriget, inklusive en gravplats för 7000 soldater. Detta är en ganska lugn park, och lockar bland annat familjer. Vill man även promenera kan man gå längs floden, finns några platser att dricka, äta och man kan även paddla kanot.

Minnesplats för soldater i Treptower Park i Berlin
Minnesplats för att hedra soldater, Treptower Park. Foto: Michael Brooks Jr.

Om man vill uppleva mer finns två undangömda platser innanför och närheten av parken:

a. Insel der Jugend – här arrangeras många olika events om vår- och sommarkvällarna, inklusive utomhusbio och konserter. Man kan ta en drink och slappna av vid floden.

b. Archenhold Sternwarte – är ett observatorium, som även har ett öppet museum om stjärnsystemet. Coolt om man gillar astrofysik!

Tempelhofer Park

En minst sagt udda och gigantisk park. Inte konstigt då detta är en före detta flygplats, som användes under kalla kriget. Tips är att planera vilken del av parken ni vill besöka i förväg, det tar lååång tid att ta sig från ena sidan till andra. På ena sidan av parken hittar man de som kommer dit för att spela musik, grilla och njuta av sällskapet. På andra sidan hittar man sportare av olika slag, inlines, cykling, unicykling, vindsurfing eller lek med en drake. Eller promenera på ett flygplats startfält – bara det är häftigt!

Kort historia om Tempelhofs ansiktslyft!

Görlizer Park

Här får du känna på pulsen av det riktiga Kreuzberg, du ser människor från hela världen som samlas genom gemensamma intressen. Musik, cykling, frisbee, kompisar som hänger och mer, alla med varsin stil, sin egen vibe. Köp med käk och dryck från närliggande ställen, och sätt dig i mitten av parken. Detta är en relativt liten park i jämförelse till ovannämnda, men den är mer koncentrerad, vilket ger ett ökat intryck av känslan. Helt fantastiskt!

Många besökare i Görlitzer Park under dagtid.
En populär dag i Görlitzer Park. Foto: dpa

En av stans mest ökända platser för drogförsäljning, men låt det inte skrämma bort er. Det är mer eller mindre ofarligt (det missgynnar säljarna att skada potentiella kunder). På dag- och kvällstid är det många som rör sig i parken, även barn, så det är inte farligt att vistas kring langarna (de är snälla, jag lovar).

Tiergarten

Är Berlins största park med sina 210 hektar och en av Europas största parker. Parken är väldigt centralt belägen och angränsar flera populära turistattraktioner. Närmast till hands finns Brandenburger Tor, Siegesäule, Reichstag på östra sidan och Berlin Zoo på västra sidan. Det kan därför vara en underbar plats att slappna av och njuta av lugnet under en turistdag.

Det är inte ovanligt att man även hittar många boende som nyttjar parken för sina egna syften: joggare, cyklister, skejtare, familjer, hundar och grillning. Finns även några monument innanför parken som är trevliga att titta på. En av mina favoritplatser i parken är Café am Neuen See, som är ett kafé vid en liten damm. Väldigt soft att ta en fika här!!

Glöm inte att detta är en jättestor park, det är lätt att gå ”vilse” och hamna på en helt annan sida av stan när man är på väg ut.

Victoria Park

Är belägen i västra delen av Kreuzberg, i närheten av Bergmannkiez (som har två riktigt bra restauranger, läs mer här) som är ett vackert område i Kreuzberg. Den skapades 1821 med ett nationellt monument dedikerat till befrielsekrigen från Napoleon. Idag är parken kanske den mest populära bland stadsdelens invånare.

Parken är lite mindre än andra till utan men erbjuder ett lugn som de andra inte riktigt gör. Hit kommer man för att ta det lugnt och promenera i fina grönområden. Ett av parkens bästa platser är ett litet vattenfall, som är väldigt vackert året om!

Trivia: Från monumentet finns en bra utsikt över södra Berlin.

Volkspark Friedrichshain

Detta är min favoritpark, dels för att jag bor väldigt nära och dels för att jag älskar kulturen här. Den här parken är i en perfekt storlek, den erbjuder olika vibes i olika delar av parken och har en plats för alla.

På den mest aktiva delen av parken finns en volleyboll park, en löpbana, utomhusträningsyta, plats för grillning, hänga, bokläsning, sola och ett litet kafé. Detta är min favoritdel, det händer liksom så mycket!

På andra sidan är det lugnare och många barnfamiljer. Det är barn som leker, par som promenerar och människor som solar. Det finns även en liten damm som är omgiven av ett väldigt fint grönområde samt en restaurang-kafé.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s