Att göra i Kreuzberg


Kreuzberg är en stor stadsdel, och jag skulle enkelt dela upp det i finare Kreuzberg och ruffiga Kreuzberg. Jag har mestadels spenderat tid i den senare eftersom jag jobbat i närheten, men jag är heller inte mycket för det finare Kreuzberg om än att det finns mycket trevligt att göra där också.

Trivia: Kreuzberg är uppdelad i en fin och tuff del


Livemusik

Vi börjar med musiken igen, eftersom det är något jag verkligen älskar med staden. I Kreuzberg finns inga riktigt stora arenor, utan iställlet finns flera mindre- och medelstora, riktigt sköna konserthallar: Lido, Gretchen, ARENA Berlin, Festsaal Kreuzberg, SO36, Columbiahalle, Tempodrom och Musik & Frieden. Hit lockas många indieband, semi-stora eller internationella up- and coming artister. Detta är oftast inte vanliga konserthallar utan en blandning av klubb/f.d. cool byggnad som numera hyrs ut för evenemang.

Lido är t.ex. en gammal biografsal som gjorts om till konsertsal, SO36 är känt för att vara där punkmusiken fick sitt riktiga uppsving, Columbiahalle har en lång historia (snart 70 år gammal, och användes initialt som en sporthall av amerikanska soldater, sedan slutet av 90-talet gjordes det om till en konserthall). Utöver dessa finns några mindre barer/klubbar som också erbjuder mindre band möjligheten att spela: Madame Claude, Junction Bar och Privatclub.

Konst

Kreuzberg har ett par konstgallerior, flera av den mindre sorten. Två större som jag tycker är riktigt nice är: KÖNIG Galerie och Kunstraum Kreuzberg/Bethanien. Båda huserar i helt fantastiska byggnader som är arkitekturskonst i sig självt, därtill erbjuds intressanta konstutställningar i respektive. KÖNIG är dessutom gratis och har olika utställningar att välja mellan.

Ute- och nattliv

Kreuzbergs ute- och nattliv är helt oslagbart! Här finns det inget slut när det kommer till udda barer, klubbar, restauranger, cafér – alla är unika och riktigt nice, helt ofattbart! Oftast är priserna i Kreuzberg billigare än Friedrichshain, Mitte eller Prenzlauer Berg, så det är något att lägga på minnet utan att man tummar på kvalitén. Jag har redan listat några av mina favoriter tidigare, men jag ska försöka lägga till några.
Jag börjar med de som redan listats, eftersom de också är mina favoriter i stadsdelen: Tante Emma, Madame Claude, Mano Café och Vögelchen Café Bar. Vill du läsa mer om de kan du klicka här. Likt Friedrichshain har Kreuzberg sin puls utspridd över olika områden, bland annat två stora paradgator. I det finare Kreuzberg kretsar det bästa kring Bergmannstrasse och i det tuffare Kreuzberg heter gatan Oranienstrasse. Men, det slutar inte där, i Kreuzberg händer mycket kring ARENA-området, Schelsisis Tor, Görlizer Bahnhof, och Kottbuser Tor. Vart ska vi börja? För bra! Aja, vi kör.

a. ARENA-området. Har redan listat lite om mina favoriter tidigare men ska jag bara förklara området först. På vår- och sommaren är det mycket rörelse i ARENA-området, det är en stor blandning av både locals och turister. Det är ett fint område eftersom det ligger mellan floden och kanalen. Det arrangeras också en hel del evenemang i området. Här är de stora platserna: Badeschiff, Bite Club, Club de Visionare, Ipse och Birgit & Bier. I korta ordalag:

i. Badeschiff, utomhusbad och strandbar. Erbjuder både mat och dryck.
ii. Club de Visionare, loungeliknande bar med liten dansyta. Erbjuder mat och dryck.
iii. Ipse, inom- och utomhus klubb och bar. Brukar ha gratis inträde på vardagarna, och har även bra fester på måndagar.
iv. Birgit & Bier, en allt-i-allo, chilla, äta, dricka, dansa, spela pingis.. läs mer om den här.

b. Schlesisches Tor. Här är det väldigt mycket folk i rörelse, särskilt varma dagar, det är en hubb inom Kreuzberg. Mittemot tunnelbanan ligger en soft kafé och bar, Tante Emma. På kvällarna spelas det bra musik där, för en bra start på kvällen. En annan oanad favorit är en späti Drink Drunk Berlin, precis bredvid tunnelbanan, som mina kompisar kallar Hiphop-Späti. Ibland skymtar man deras egen DJ, med högtalare och hela setet och det är ett populärt ställe att ta en drink när man väntar på någon eller bara är i förbifarten för att chilla (observera att det är mycket billigare att köpa drycker hos dem, plus att de har en uteplats). Andra sköna barer i närheten:

i. Kantine Kohlmann, schysst inredning, trevlig personal och bra cocktails (har dessutom en restaurang)
ii. Madame Claude, som nämnts tidigare, i kort en upponer bar som också har konserter, läs mer här.
iii. Hopfenreich, som nämnts tidigare, har över 20 olika fatöl och är ett känt hak för att testa öl, läs mer här.
iv. Vögelchen Café Bar, en av mina favoriter, som är inredd efter hur en fågel hade tänkt att paradiset är och här kan du läsa mer.

c. Götlizer Bahnhof. Är ett ökänt område (en del tror är farligt eftersom det säljs en del preparat men jag har aldrig haft några problem så länge man är trevlig). Låt er inte skrämmas bort, här finns gott om trendiga barer, schyssta kaféer och restauranger. Från tunnelbanan kan man välja att gå åt två olika håll, Oranienstrasse och Reichenbergerstrasse (lite färrer barer och lockar färre turister).
i. Mano Café – ännu en av mina favoriter som är inredd som en trädgård, bra drinkar och allmänt soft vibe, läs mer här.
ii. På Reichenbergerstrasse finns många barer, man kan helt enkelt snubbla in i en och ha en trevlig kväll (till väldigt sent på natten). Några dansbarer och en riktigt kvareretspub föreslås nedan:

  1. Bohnengold – som är en bar/dansklubb men med fokus på musik från -70, 80 och 90 talet typ. Alltså, ingen tradtionell techno här. Kan vara jättekul om man har rätt attitiyd och är ute efter att flamsa, slappna av och ha roligt. Va dig själv!
  2. Filmkunstbar Fitzcarraldo – är som Bohnenhold, fast mindre. Återigen, ingen tradtionell techno och hit kommer man för att bara slappna av, sjunga med och dansa. Ha kul!
  3. Uschi Nation – en riktig, riktig kvarteretspub. Hit kommer oldschoolers eller de som bott i området väldigt länge. Det kan vara så att du får ett par blickar när du går in, men det är bara att nicka tillbaka och agera som att tillhör. Observera att det kan bli väldigt rökigt! Bateau Ivre – är en kafé på kvällarna och lite av en bar på kvällarna. Schysst stämning med en blandning av människor, med enkel inredning. Finns även lättare tilltugg för den som är hungrig.

iii. På Oranienstrasse händer det mycket och det är ofta folk i rörelse. Det börjar vid Görlitzer Bahnhof och fortsätter längs Kottbuser Tor ner till Moritzplatz (alltså längs flera tunnelbanestationer). Det innebär att det finns väldigt, väldigt många alternativ och nedan följer mina noga utvalda förslag.

  1. SO36 – en punkbar, med rik historia som också arrangerar dans, konserter och annat skoj. En ikonisk plats för den som vill leva historia.
  2. Café Luzia – en av mina favoriter, den klarade sig inte riktigt till min topplista eftersom den kan ge blandade kvällar sett till antalet personer på plats. Vissa kvällar har det varit jättefullt och då är det grym stämning. Andra kvällar är det relativt tomt och lugnare. Däremot är musiken alltid spot-on! Väldigt cool inredning med massa tegel. Gillar starkt. Musiken är väldigt bra!!
  3. Runt hörnet från denna gata ligger 3 av mina undangömda pärlor, än är det inte många som känner till dem eller den gatan överhuvudtaget: Würgeengel, Trödler Café Bar och Ottorink weinbar, går lätt under radgarn men är helt klart värda besök. Bra inredning, bra priser, bra personal och skön stämning.

d. Kottbusser Tor – här händer mycket, det virrar alltid människor, i stort sett dygnet runt och om inte människor, så poliser. Det bara händer någonting här hela tiden. Det är ett förortsområde influerat av de turkar som flyttade hit på 60- och 70-talet och fortfarande bor kvar. Det märker man på alla satelit-TV:n, dönerkebabkiosker, mm. Detta till trots, är det ett mycket trendigt område! Härifrån kan man också ta sig ner till Oranienstrasse, kolla rekommendationerna ovan. Jag vill nämna ett par undangömda pärlor som är riktigt goa:

i. Multilayerladen – en riktigt udda bar som jag var på första gången i början på 2019, men den har uppenbarligen funnits länge. Hit lockas unga som bara vill ta det lungt en kväll, och de stänger vid kl 5. Sittplatserna är udda, det är inga stolar, utan sängar eller bänkar. Finns en SEGA om man vill spela, kul!
ii. Monarch Bar – kanske en av de mest udda bar/dansklubbarna jag har varit på och likväl alltid lika roligt. Inträdesavgift på 3-5€, och man kan ha riktigt roligt då de spelar sing-along låtar och alltid har cool vibe i baren, lockar även massa udda typer, vilket gör det ännu roligare.
iii. Fahimi Bar – en ovanligt posh bar med tanke på området och väldigt undangömd. Riktigt schysst inredning och självklart också dyrare än det vanliga för området men lätt värt om man vill lyxa till det i ruffiga Kreuzberg.
iv. Admiralbrücke – om man promenerar mot kanalen kommer man till mitt absoluta favoritställe i hela staden. Här kan jag spendera sommarkvällen bara genom att sitta och titta, det är helt underbart att se livet leva. Jag har beskrivit mer om det här, helt klart ett besök om vädret tillåter, särskilt på vardagarna. Detta är ett måste!

e. Promenera längs Landwehrkanal. Detta förslag gäller för hela Kreuzberg. Köp drycker i en späti, köp en takeaway eller lättare tilltugg i en livsmedelsbutik och hitta en plats längs Landwehrkanal. Det är helt underbart att sitta här, ta in lugnet från kanalen och har du tur spelar någon gatumusikant längs kanalen. Helt fantastiskt under våren- och sommaren. Oslagbart!

f. Bergmannkiez – är ett jättetrevligt område som är beläget i den finare delen av Kreuzberg. Jag har tyvärr inte utforskat det tillräckligt mycket på kvällarna för att kunna ge en ordentlig inblick. Hit brukar jag komma på dagtid för att promenera på helgerna. Det är ett jättevackert området som påminner om Paris vissa stunder, dels på grund av sin stora paradgata – Bergmanstrasse, men också för arkitekturen. Enkelt att bara promenera runt och titta, sätta sig i ett kafé eller snubbla in i en liten butik. Om man blir trött av det kan man ta en promenad till Victoria Park som är en fin liten oas alternativt att man trattar ner till Tempelhof Park, som inte heller ligger långt bort. Ni kan läsa på om parkerna här.

Nattliv och klubbar

Som ni märker är barlivet i Kreuzberg något helt annorlunda, och det är inte ovanligt att man stannar kvar i en bar till småtimmarna. Det är helt upp till dig. Vill du däremot fortsätta och dansa, slänger jag in några bra alterntiv på klubbar.

a. Prince Charles – är en liten klubb med stort utomhusområde och inredningen är häftig eftersom ena rummet har sin bar i en före detta pool. Här spelas bra house och arrangeras bra hiphopfester. Bra ställe, men långa köer!

b. Runt hörnet från Prince Charles ligger Ritterbutzke, som en gång i tiden var en av mina favoriter. Jag gillade stället ganska mycket eftersom det var enkelt att komma in i grupp, stämningen var prima och musiken riktigt bra. Successivt har det tappat eftersom det är många fler turister, men för en nybörjare i staden – som bara vill ha en inblick i technoscenen och släppas in enkelt, så är detta fortfarande ett riktigt bra alternativ.

c. Farbfernseher är en klubb som det inte pratas mycket om, och det gör saken bara bättre. Det är ett jättelitet ställe, de har bra musik och man kan dansa loss när man vill ha kul! Inredningen är udda eftersom det är typ som ett vardagsrum, med en bar i en upphöjd platå. Nåväl, vill man inte gå till de vanliga ställena, är det lätt värt ett besök!

d. Watergate – är kanske stadsdelens mest kända klubb. Jag brukar inte gå dit eftersom det är alldeles för mycket turister. Tråkigt, då stället är riktigt nice och har kanske en av de absolut bästa ljudsystemen i det stora rummet (uppe), tillsammans med ljusrören som är upplagda i taket – mums. Jag överdriver inte, ljudsystemet, för bra!

e. Tresor – ännu en jättekänd klubb som har lång historia, så jag nämner också den bara i förbifarten. Detta är för den som verkligen gillar techno eller vill uppleva det på riktigt. Gammal lagerlokal, mörkt, betong, bra musik, allt tillåtet. Kör hårt.

Restauranger

Det älskar vi alla. Det gör alla i Kreuzberg också! Hurra! Till skillnad från Friedrichsshain som har ett asiatiskt fokus, har Kreuzberg ett mer blandat utbud men fokuset är på mellanöstern och turkiet. Här finns allt från väldigt billiga ställen till dyra ställen, så allt beror på vad du är ute efter. Jag listar efter närhet till tunnelbanestationer:

a. Schlesisches Tor
i. Mest kända först, så får vi det överstökat: Burgermeister. Prisvärd hamburgare, och de har numera en nummer två vid Kottbuser Tor – samma mat, kortare köer..gå dit! Läs mer om det här.
ii. Umami – indonesisk restaurang som har öppnat sin tredje i staden, och nu också den andra i Kreuzberg. Detta är ett omåttligt populärt koncept. Maten är mer asiatisk-fusion karaktär med toppklass mat, inklusive val av soppor, delade rätter, ris, nudlar och dessutom hamburgare. Denna är relativt nyöppnad sedan sommaren 2018.
iii. Sadhu – bästa pakistanska maten, helt klart värt ett besök då det är generösa portioner. Kryddigt, trevlig personal och väldigt god mat. Läs mer om det här.
iv. helloGoodPie – är en väldigt trevlig pajrestaurang. De har fullgoda pajer av 3-4 sorter, som kan kombineras med diverse sallader, pasta och grönsker. Menyn byts lite då och då men det är några vegetarianska och några köttval. Väldigt litet ställe men väldigt gott! Lunchmeny ca 7-8€
v. Alisna – ”the Turkish place” som vi brukade kallade den på jobbet, familjeägd restaurang som erbjuder god turkisk mat. Enkla kött eller vegrätter, som kommer med ris eller potatis, bröd, lite sallad och såser. Man kan välja från menyn eller disken. Riktigt nice och billigt! Lunchmenyerna går kring 6-7€
vi. Sumak – kort sagt ett litet turkiskt ställe som har hemlagad frukost- och lunchmenyer till väldigt bra priser. Citaten på väggen – primagrejer som får en att filosofera medan man äter god mat. En fullgod frukost för två kan gå för ca 10 €, en lunch kan gå för 4-7€. Perfekt!
vii. Salumeria Lamuri – en riktigt bra italiensk pastarestaurang. Tryffelpastan är riktigt bra, och lite dyrt för området, men kan vara värt det. I övrigt finns andra matalternativ, men jag har bara testat pastan.
viii. SAGE Restaurant – den bästa restaurangen jag varit på i staden. Allting är helt rätt, maten, tillvalen, inredningen, lokalen, personalen, toaletterna! Men det kostar naturligtvis också, och lyckligtvis har jobbet alltid betalat. Vad jag förstår kan man komma iväg med en nota mellan 30-60€ plus dryck per person. Observera att det är dyrt för att vara Berlin men kvalitén är prima.

b. En station senare – Görlitzer Bahnhof
i. Baraka – en nordafrikansk restaurang, med influenser från både Egypten och Marocko. Här kan man äta gott, billigt, nyttigt, kryddigt och gott..nämnde jag det? Vi har alltid tagit en stor platta som man delar på, antingen med eller utan kött, och det är gott, allt smakar olika. Priserna är ungefär 10€ om man delar och inkluderar en dricka.
ii. Trentasei – bra italiensk mat, som passar både grupper och par. Min go-to för både födelsedagsmiddag och dejter. Överskådliga priser, mellan 10-15€ för maten i en trevligt inredd ljus lokal som också har väldigt trevlig personal.
iii. Kimchi Princess – ett permanent trendigt koreanskt ställe, som är enkel i inredningen – typ några röda ljusrör och massa sittplatser. Högljutt och liv hela kvällen. Hit kommer många på AW på vardagarna och det är god mat, väldigt gott. Vanliga menyer för ca 8-12€, kör på det, BBQ är inte särskilt imponerande.
iv. Lele – typ ett turkiskt kafé, som erbjuder bra turkiska frukostmenyer. Billigt och lätt värt ett besök!
v. RosaCaleta – en jamaikansk-europeisk fusion, huvudkocken är från Jamaica och har inspirerats av europeisk mat för att ta fram nya fusionrätter. Väldigt goda rätter, och det kostar lite (mycket för min smak), ca 15€ plus dryck.
vi. Bar Raval – jag slänger in denna här eftersom jag tycker om maten och restaurangen, men reserverar för att priserna är (för) höga. Kvalitén är hög. God spansk mat, typ det mesta kommer i form av tapas och det rekommenderas att man är här i grupp, så att man dels får smaka mer och dels kan komma undan skyhöga priser.

c. Nästa station – Kottbuser Tor
i. Som det nämndes tidigare har Burgermeister öppnat sin andra restaurang här, vilket är perfekt om man vill skippa långa köer och dessutom sitta inomhus. Lika god som orginalet.
ii. Santa Maria – min favorit mexikansk restaurang, väldigt goda quesedillas och finns även med på min topplista! Smakar jättegott, liten yta, mycket liv, trevlig personal, bra alternativ på menyn och billiga drinkar. Läs mer här.
iii. Hasir – toppklass när det kommer till turkisk restaurang (inte kioskliknande utan riktig restaurang), här får man fylliga portioner av kött eller veg. Väldigt mör kött! Riktigt riktigt bra, och det kostar lite mer, menyerna är kring 11-15€. Servicen är också bra här, för ovanlighetens skull.
iv. Defne – ännu en toppklass turkisk restaurang, återigen väldigt fylliga portioner av kött eller veg. Även denna är riktigt bra, det fina här är att det ligger vid finområdet längs floden. Kostar också lite mer, kring 15€ och har därför inte kommit tillbaka. Sist jag var här tog de inte kort (sommaren 2017).
v. La Lucha – är en joker för mig eftersom den är jättepopulär men inte riktigt en av mina favoriter. Det är sydamerikansk fusion, med bas i mexikansk mat. Finns dels menyer och dels tapas. God mat, små portionerna och lite dyrt. Tycker inte att det är prisvärt, men många gör det. Priser kring 12-17€.
vi. Zola – anses vara stans bästa pizzera, och kommer bl.a. starkt rekommenderad av alla italienare jag känner. Har aldrig käkat där själv eftersom jag är laktosintolerat, men jag vill dela med ändå eftersom nästan alla pratar om detta när de rekommenderar en pizza.

d. Bergmannstrasse
i. Umami – en indonesisk restaurang som är en av de mest populära restaurangerna i staden. De har numera 3 restauranger, och denna har funnits en längre tid. Här erbjuds en fusion av asiatisk mat, med val av hamburgare, ris, nudlar, soppor eller varför inte dela allt i ett med några andra.
ii. Knofi – en turkisk restaurang som är en av mina favoriter som ni kan läsa mer om här. Beskriver lite kort: dels kan man plocka färska grönsker från disken, dels kan man beställa turkiskt a la ”tapas” och dels vanliga menyer. Det är stora portioner, så beställ mer om det blir för lite istället för tvärtom. Allt är gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s