Att göra i Friedrichshain


En utförlig insiderguide om de bästa aktiviteterna att göra i Friedrichshain. Här samlar jag det bästa jag upplevt de senaste 5 åren, varav 3,5 som boende i just Friedrichshain. Här finns verkligen allt att göra för den som vill utforska allt från kultur, mode, konst, musik, mat, utomhusliv, nattliv, sport till shopping! Egentligen behöver man alltså inte gå någon annanstans!

Trivia: Området är en del av forna östberlin!

Livemusik

Jag älskar live musik, så jag börjar med det…låt musiken flöda! Berlin är även väldigt populärt för musik, producenter, DJs och artister. Här finns möjligheter till både storslagna konserter och mindre salonger med lokala artister. Jag betar snabbt av de tre största Mercedez Benz Arena, Verti Music Hall och Velodrom, där de flesta stora internationella artister spelar.

Vill man däremot uppleva mer indieband, lokala artister och alternativ musik finns det ett par andra alternativ. Astra Kulturhaus, Kantine am Berghain, Badehaus Berlin, YAAM och Cassiopeia är några av de organiserade alternativen.

Vill man hellre snubbla in på en bar och lyssna på live musik så finns det alternativ i väldigt små barer, Artliners och Bar Bobu har artister nästan varje kväll och är de två bästa i Friedrichshain enligt mig (FYI: två rökfyllda barer).

Priser: I barer är det ungefär, 5-10€, mindre salonger ca 20-35€, och de största kan kosta mellan 40-100€.

Konstgallerior

Mest kända konstgalleriet är Berlinmuren, men den tar jag för givet att du redan känner till sååå två andra förslag är att besöka Urban Spree eller Peres Project som brukar ha utställningar av olika slag. Lite mindre utbud av konstgallerior i denna stadsdel dessvärre. Vill man titta på grafitti, kan man gå till RAW-området.

Utomhusaktiviteter

För utomhus- och nattlivet erbjuder Friedrichshain det bästa av det mesta. Friedrichshains uteliv sker kring ett par olika ställen: Volkspark Friedrichshain, Rigaerstrasse, Simon Dachstrasse, Boxhagener Platz och de kända klubbarna (här skippar jag allt om Berghain, och fokuserar på övriga). Jag försöker separera utelivet från nattlivet, men det går ändå hand-i-hand med varandra. Volkspark Friedrichshain, ni kan läsa mer om det här, men i kort är det stadens äldsta park och erbjuder ett skönt uteliv på både vardagar och helger, en enkel aktivitet om man bara vill njuta av livet, ha en picknick, träna utomhus, titta på beach volleyboll, kasta frisbee, leka med hunden, grilla, ta en kaffe eller bara läsa en bok.

Rigaerstrasse är typ ”the core of Friedrichshain” och flera hus är squattade, här hittar du hardcore-vänstern som är starka antikapitalister och än finns det ett bar gamla barer kvar i närområdet som är populära bland de lokala. Kan va kul att ta en promenad längs detta stråk (finns inget farligt, förutom allt hundbajs). Vill man gå till några barer, finns det en jag gillar: Minimal Bar, som erbjuder barområde, dansgolv och pingisbord.

Simon-Dach-Strasse / Boxhagener Platz, erbjuder båda två många barer; tumregeln är att skippa ställen som har menyer på flera olika språk (utöver tyska och engelska) och ni borde ha en bra kväll utan att betala för mycket. Två barer som man inte kan gå fel med: Dachkammer & Primitiv Bar. Lite mer info om områdena i nästa punkt.

Vill man ha en lugnare utekväll kan man ta sig till Holzmarkt som är ett ”kulturcenter”, en blandning av konst, café, bar, restaurang, uteplats och hör och häpna ett dagis (!). Detta ser man inte varje dag och det är därtill gratis att gå in och snoka runt om man inte känner för att stanna. De brukar även arrangera konserter och filmkvällar. Jag gillar detta ställe skarpt, särskilt för lugnare kvällar eller på dagen då man bara vill sitta och chilla. Detta är ett väldigt stort ställe, så promenera genom hela. Det bästa är att ta en drink och sätta sig vid floden!

YAAM, som också är ett ”kulturcenter”, är känt för att vara lite av en fristad för de som gillar att röka, men de arrangerar också konserter, erbjuder möjligheter för kulturyttring och klubbkvällar. Man kan också komma hit, och bara ta en drink, sitta och snacka, spela lite fotboll eller basket. Maten som erbjuds är karribiskinspirerad, med fokus på kyckling- och grönsaksrätter. Missa inte chansen att sitta vid floden!

Simon Dachstrasse och runt Boxhagener Platz händer ganska mycket, här finns en blandning mellan tourist traps, bra barer, cafér och restauranger. Undvik allt som har menyer på flera språk och det kommer att gå riktigt bra! Några baralternativ: Dachkammer (är byggt som ett tvåvåningshus med vardagsrum och rum mm.), Primitiv Bar (liten och soft, men något otrevlig personal), Soylent Bar (avslappnad atmosfär), Feuermelder (hårdrocksbar) och Macondo (mysigt). Alla är bra och jag går till olika beroende på hur fulla de är.

Det slutar förstås inte där, vill man utforska mer av Friedrichshain, sträcker det sig tekniskt sett till Ostkreuz som också har många barer, restauranger och caféer, men jag brukar inte hänga där eftersom det är lite väl turistigt. Det finns dock några bra alternativ att utforska även här, en riktigt nice och väldigt områdespopulär bar är Krass Böser Wolf, detta är en riktigt nice bar med riktig go stämning, dyra men väldigt bra cocktails. Här hittar du många unga, mellan 20-35, alltifrån grupper till dejter.

Klubbar och nattliv

Vill man dansa men inte gå all-in är Süss War Gestern ett bra alternativ, det är en blandning mellan bar, lounge och klubb. Musiken är blandad eftersom det finns 3 dansgolv, ett för techno, ett för 70-80 tals vibbar och ett för modern pop. Inträdet varierar men typ 5-10€ och de har öppet typ hela natten.

Zur wilden Renate – är en technoklubb som funnits med länge, ligger nästan i utkanten av Friedrichshain. De har ett nice utomhusområde och är uppbyggt som en stor villa med massa små rum och dansgolv. Ett av rummen har en stor säng och ett annat har en Nintendo. De har en generös dörrpolicy, så det brukar vara enkelt att komma in – vilket har sina för- och nackdelar.

Runt hörnet ligger about blank, som också har en riktig bra uteplats att hänga kring och de lockar många bra djs och temafester. Inomhusområdet är lite mindre, så det är mycket mer populärt när det är bra väder.

På andra änden av stadesdelen ligger Kater Blau och är min nummer två i staden. En riktigt bra technoklubb som bör upplevas oavsett om man gillar techno eller inte. Den ligger längs floden och har ett uteställe, inklusive en båt man kan sitta i och ett par dansgolv med riktigt bra musik. Alla är jättesociala och man träffar alltid intressanta personer. Stämningen är prima!

Strax utanför Friedrichshain ligger två riktigt bra klubbar nära till hands, varav min absoluta favorit Sisyphos som består av ett stort utomhusområde, 4 dansgolv varav en stor lagerlokal. Vill man uppleva Berlins galna nattliv är detta defintivt ett måste, finns få klubbar som kan erbjuda detta. Går att beskriva det som en liten by, med diverse sittplatser längs en liten damm, en lägereld att sitta kring, ett kafé, en pizzeria, en jacuzzi och en skåpbil att sitta i. Varje gång jag varit där, har det känts som att jag är på festival.

En annan mindre klubb som numera blivit en utflykt för många locals i takt med att de större klubbarna lockat mer och mer turister, är Rummelsbucht. Den är mindre och erbjuder ändå en riktigt bra kväll, helt klart en bra utmanare till de större klubbarna. Fint utomhusområde med många sittplatser utspridda, sedan är dansgolven uppdelade efter musikstil, det är 4 dansgolv varav ett brukar ha liveuppträdanden.

Tider: Klubbar är oftast open-end på helgerna, och de bästa DJs kommer senare kring kl 3-7, vill man skippa köerna kan man gå runt kl 1 men då är det 1-2h dötid till de bästa DJs går liv. Långa köer börjar vid 01.30-02.00 och är igång till ca 04.00. Klubbarna är alltså öppna resten av hela dagen, du väljer själv när du vill komma och gå (många erbjuder en reducerad avgift för re-entry ”nästa dag”.

Gå på loppis och fynda andrahandskap!

Loppis och andra hand är vanligt i stadsdelen, förvisso har nyligen ett stort köpcentrum öppnats men jag bojkottar det fullt ut!!! Jag stöttar de mindre handlarna och dessutom hittar man schyssta grejer i andrahandsbutikerna.

Humana – är en fyra våningar stor butik med bara andrahandskläder och produkter. Finns något för alla tillfällen från alla möjliga tidseopker. Kul att ta en trip down the memory lane.

Boxhagener Platz Flohmarkt och grönsakshandel på helgerna – på lördag är det en grönsakshandel runtom parken, dit kommer närhandlare och säljer deras egenproducerade grönsaker. På söndagar pågår en loppis, här finns några handlare som är permanenta (och säljer saker dyrt) och personer som bara vill sälja sina gamla varor. Här hittar man även lokala designers eller privatpersoner som köper in kläder från mindre designers. Ibland kan man göra riktiga fynd!

RAW Flohmarkt – har också loppis på söndagar och ligger ett stenkast från Boxhagener Platz. Hit kommer olika typer av säljare, privatpersoner eller mer hobbysäljare som vill sälja av antik och annat. Ni kan läsa mer om RAW Gelände här.

Gå längs Wühlischstrasse – som anses vara stadsddelen ”modestråk”, inget a la Paris eller så men det finns flera mindre självständiga butiker som erbjuder både det ena och andra från kända märken men också mer självständiga designers.

HHV Store – är en hiphop/rnb/sneaker/skivbutik, här samlas de som vill ha det senaste av det senaste för att uttrycka sin kreativtet genom kläder. Passa även på att lyssna på LP skivor när du är i butiken. Häftig upplevelse!

OBS! På söndagar är livsmedelsbutiker, gallerior och butiker stängda (men småhandlarna brukar fuska, så vissa har öppet i Friedrichshain)

En reaktion till “Att göra i Friedrichshain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s